Coğrafi İşaretli Ürünler Semineri’nde Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci Anlatıldı.

13 Kasım 2018
36
Coğrafi İşaretli Ürünler Semineri’Nde Keşan Satır Et Ve İpsala Pirinci Anlatıldı.

Trakya'da Coğrafi İşaretsiz Ürün Kalmayacak.

Trakya Kalkınma Ajansı, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde gerçekleştirilen seminerde, İpsala Pirinci ve Keşan Satır Et’in markalaşma hikayesi anlatıldı.

Edirne TSO’da gerçekleştirilen “Türkiye ve Trakya'da Coğrafi İşaretli Ürünler” seminerinde, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Trakya'da coğrafi işareti alınmamış ürün bırakmak istemiyoruz" dedi.

Edirne Lalezar Tesisleri’nde düzenlenen ‘Türkiye ve Trakya'da Coğrafi İşaretler’ seminerine, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ve bilim adamları ve sektör temsilcileri katıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne beyaz peyniri, Edirne tava ciğeri, Kırklareli hardaliyesi, Malkara eski kaşar peyniri, Keşan satır eti, İpsala Pirinci gibi coğrafi işaretli ürünlere sahip olunduğunu hatırlatarak, "Kalkınma Ajansı olarak amacımız, yereldeki oda ve borsalar, üniversitelerimiz ve diğer kurum kuruluşlarımızla beraber el birliği içerisinde Trakya’da coğrafi işareti alınmamış ürün bırakmak istemiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa, maddi ya da manevi, paraysa para, teknik imkansa imkan, danışmanlıksa danışmanlık, Ankara’ya gitmek gerekiyorsa beraber gidelim, baskı gerekiyorsa, lobi gerekiyorsa, siyaset gerekiyorsa onu da sağlayalım, bunu el birliği ile yapalım. Ama coğrafi işareti alınmamış, ilçelerimizde, köylerimizde hiçbir ürünümüz kalmasın. Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş Türkiye’nin üç tane ürünü var, inşallah biz de Trakya Bölgesi olarak 4’üncüyü, 5’inciyi, 6’ıncıyı yapmak istiyoruz" dedi.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, "Türkiye için çarpan bir kalbimiz var. Türkiye’de ayak basmadığımız yer bırakmadık. Bugün de Edirne’deyiz. İnancımız, Türkiye’de ürünlerin coğrafi işaretlerle kayıt altına alınması, korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere bırakılmasıyla Türkiye’nin ekonomik açıdan bir ivme kazanacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Seminerin devamında Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı katılımcılara, Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci’nin coğrafi işaret süreci ve markalaşma serüveni ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
Ekonomi Bakanlığı
TOBB Türkiye Fuar Rehberi
Gümrük ve Turizm İşletmeleri
İktisadi Kalkınma Vakfı
Kredi Garanti Fonu
Meybem
Tepav
Tobb Üniversitesi
Kosgeb
Resmi Gazete

Yukarı çık.

ODAMIZ

Close